Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tapas, a spanyol falatka
  2014-11-25 22:15:21, kedd
 
   
  Tapas, a spanyol falatka

Remekül megkomponált falatok, játékos ízelítők, aprócska fogások - ezek jellemzik a spanyol előételeket, a tapákat. Ilyen kis falatokat otthon is készíthetünk, hogy megidézzük a mediterrán nyarak hangulatát, emlékét.

A tapa, pontosabban a többes számban emlegetett ételfajta, a tapas története szervesen kötődik a spanyol ivókhoz. A különféle legendák szerint ugyanis ezeken a helyeken jöttek létre azon a kis kompozíciók, amelyek ma rögvest eszünkbe jutnak, ha a spanyol gasztronómia kerül szóba. Egyes eredettörténetek szerint kenyérszelettel vagy vékony sonkával takarták le a vendégek a sörüket, italukat, hogy a bogarak ne találjanak utat a nedűhöz, más históriák szerint pedig az élelmes kocsmárosok készítettek különféle - alapvetően jó sós - kóstolókat, hogy jobban fogyjon alkohol. Ha eltekintünk az alkohol kötelező jelenlététől, akkor talán az az eredettörténet is megállja a helyét, hogy a meleg déli országban a napközbeni étkezések helyett ilyen kis falatokkal verték el az éhüket az este kilenckor, sőt akár még később kezdődő családi vacsorákig.





Baráti vacsorákhoz, közös borozgatáshoz tökéletes, ha tapas-tálakat készítünk

Bárhogy is történt, a tapas hatalmas siker lett, s manapság már komplett étkezéseket kanyaríthatunk tapákra építve. Ez nem is csoda, hiszen a hideg vagy meleg tapas tökéletesen megfelel a modern kor kihívásainak: kis adagban hoz létre valami komplexet, lehetőséget adva arra, hogy fölösleges jóllakás nélkül kóstolhassunk végig megannyi ízt, harmóniát, találkozzunk különféle textúrákkal, alapanyagokkal.

A tapas létrejöttekor azért ennél szűkebb választékból épültek föl a fogások. Javarészt olajbogyó, kenyér, némi zöldség, sajt és esetleg egy kis szelet sonka tette ki az ital mellé kínált falatkát, illetve az adott régió egyszerű alapanyagai. Manapság - a globalizációnak hála - a snacknek vagy teljes menünek is tekinthető tapák rendkívül változatosak, ennek ellenére mégis az egyszerűségükben rejlik a titok.





Sokféle íz, színes és változatos a tapas

Egy jó tapa esetében nincs szükség többre, csak arra, hogy jó minőségű sajtot (remek választás lehet a spanyol Manchego vagy bármilyen más kemény sajt), kolbászt vagy sonkát kínáljunk, esetleg néhány szelet friss kenyeret, s egy tálka jó minőségű olívaolajat. Ezzel kész is van a hamisítatlan spanyol tál. Ugyancsak egyszerű, de jó minőségű alapanyagok felhasználásával elkészíthető az egyik igazi klasszikus, a Pa Amb Tomàquet, amely nem más, mint pirított kenyérszelet olívaolajjal, fokhagymával és friss paradicsommal, vagyis egyfajta bruschetta.

Szintén tipikus tapát kapunk, ha a kenyérre kecskesajtot halmozunk, majd erre olajban eltett szárított paradicsomot teszünk, és egy kevés kapribogyóval fűszerezzük, ez az étel az úgynevezett Queso de Cabra con Pimenton. A paradicsom helyett tehetünk rá grillezett articsókát vagy padlizsánt, esetleg egy vékony szelet marinált halat vagy füstölt lazacot, hiszen a tapák sora végtelen.





Olivada, a spanyol olajbogyókrém

Ezek kívül számtalan kenyérféle közül választhatunk. Ezeket kínálhatjuk frissen, pirítva, különféle sajtokat, kencéket halmozhatunk rájuk. A sajtokat adhatjuk frissen, marinálva, krémben feldolgozva, vagy akár grillezve. Krémeket - a sajton kívül - készíthetjük különféle zöldségekből is. Ilyen a francia tapenade spanyol változata, a szardella nélkül készített Olivada. Az olajbogyóból készített, fenyőmaggal ízesített krémet pirított kenyérszeleteken szokás kínálni, de mint az olasz pestót, ezt is felhasználhatjuk különféle fogások - akár meleg tapák - ízesítésére is. Említést érdemel még a nagyon kellemes fokhagymakrém, a katalán aioli, amelyet nem csak kenyér mellé kínálhatunk, hanem elkészíthetjük vele a spanyolok egyik kedvenc meleg előételét a - Patatas Bravas rokonának számító - fokhagymás krumplit is.

Ha szeretnénk a híres spanyol sonkákat is felvonultatni a tapák között, akkor arra ügyeljünk, hogy a sonkát lehetőség szerint mindig szobahőmérsékleten fogyasszuk, hogy kellemes aromája, a benne rejlő ízek teljes mértékben ki tudjanak bontakozni.





A híres spanyol sonkák rendszerint helyet kapnak a tapas-tálakon

A tapák közé tartozik még a spanyol omlett, a tortilla is. Ezt az ételt a spanyolok szívesen fogyasztják reggeli gyanánt, de napközben is bárhol kaphatunk egy szeletnyi friss omlettet, ami a legtöbb esetben valamilyen zöldséget tartalmaz. A krumplis, spenótos, cukkinis, paprikás omlett mellett kedvelt a gombás, a sajtos, a csicseriborsós és a sonkás is. Szintén gyorsan elkészíthető, meleg előétel a Patatas Bravas, amely kellemesen csípős paradicsomszósszal elkevert főtt, sült krumplit takar. Ennek az ételnek is rengeteg változata létezik, laktató, s csípőssége okán tényleg jó tesz a kocsmáros üzletének, egyszerűen muszáj rá inni.





Tortilla, a krumplis omlett

Szintén az előételek sorába tartoznak még bizonyos levesek és piték is, amelyeknek számos változata ismert. A levesek közül ide tartozik hideg zöldségleves, a Gazpacho, vagy a fokhagyma alapokon nyugvó Ajo Blanco. A piték közül a legkedveltebb a Tarta de Tomatitos y Queso, amelyben a paradicsom mellett a kecskesajt is főszerephez jut, de ezeknek a pitéknek a töltelékét kedvünkre variálhatjuk.

Ugyancsak tésztás, töltelékkel bíró előétel az Empanada is, ahol a különféle - húsos vagy zöldséges - ragukat kis, félhold alakú omlós tésztába csomagolva sütik. Nem csak melegen, hanem hidegen is remek előétel. Az Empanada mellett kedvelt meleg előétel még a bő olajban sütött, bundázott Croquetas is. Ezt az ételt sokféle változatban készítik, sok esetben a sonka mellett rák és sajt is megbújik ezekben a kis rántott falatokban. A húsos falatok kedvelői számára a legtöbb tapas-bár kínálatában megtalálni az Albondigas en Salsát amely nem más, mint fasírtra emlékeztető húsgombóc, amelyhez különféle szószokat kínálnak.





A bundás, olajban sült Croquetas lehet húsos, halas, zöldséges is

Előétel gyanánt készíthetünk még sült paprikasalátát, azaz Pimientos de Piquillo-t, vagy különféle grillezett zöldségeket, mint például grillezett padlizsánt, amire már csak egy kis fokhagymás marinádot kell tenni a tökéletesség kedvéért.

A spanyol előételek megkerülhetetlen eleme az olajbogyó. A gyümölcsös ízű, vagy épp füstös, ropogós, vagy a már éretten lágy olajbogyó, amely magában és bármilyen spanyol előétel mellé fogyasztva is tökéletes. Az olajbogyók sok esetben töltve, marinálva kerülnek az asztalra. Érdemes kipróbálni a szardellával, mandulával, chilivel vagy épp fokhagymával töltött példányokat is.

Tapas-tál összeállításánál érdemes végiggondolni, hogy milyen alkalomra készülünk a különféle mediterrán előételekkel. Tisztában kell lenni a vendégek számával, az esemény jelentőségével és saját kapacitásunkkal. Egy baráti sörözés esetén könnyedén megoldható a korábban előkészített meleg tapa-összeállítás befejezése, tálalása, de egy formálisabb vagy népesebb vendégség esetén érdemes előre elkészíthető, azonnali melegítést, főzést nem igénylő előétel-kínálattal készülni.

Patatas Bravas

Hozzávalók:
1,5 kg nagyszemű újkrumpli
40 dkg darabos paradicsomkonzerv
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított kakukkfű
3 szárított birds eye chili
1 evőkanál friss rozmaring
1/2 csipetnyi só
frissen őrölt bors

Elkészítés: A krumplikat megpucolom, enyhén sós vízben felteszem főzni.
Kevés olívaolajon megdinsztelem az apróra szelt hagymát. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a szintén apróra vágott fokhagymát. Erre jön a kakukkfű, a felszelt chili. Kicsit megfuttatom az olajon, majd hozzáadom a paradicsomot, sózom, borsot tekerek rá, majd fedő alatt takarékon rotyogtatom.
A krumplit addig főzöm, amíg még nem esik szét. Miután megfőtt, alaposan lecsöpögtetem, és hagyom, hogy a felesleges nedvesség eltávozzon belőle. Ha már langyos, akkor kockára vágom.
Egy mély serpenyőben fél centi olajat hevítek, majd a krumplikockákat átpirítom, közben egy kis friss rozmaringgal és egy kevés fokhagymával ízesítem.
A kész krumplit nyakon öntöm a chilis raguval, és azonnal tálalom.





Patatas Bravas - főtt-sült krumpli űszeres paradicsomszósszal

Pa Amb Tomàquet

Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma
4 szelet friss kenyér
olívaolaj
2-3 nagyobb, lédús paradicsom
csipetnyi só

Elkészítés: A kenyeret közepesen megpirítom, majd a megpucolt fokhagymagerezdekkel alaposan bedörzsölöm. A paradicsomokat félbevágom, a húsos felével bedörzsölöm a kenyeret. Ezután olívaolajjal meglocsolom, ha kell, cseppet sózom, s előre szelt paradicsomkockákkal megrakom. Amíg az egyiket pusztítjuk, már sütöm a következő kenyeret.





Pa Amb Tomàquet - egyszerű, de nagyszerű

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: összeállításánál, egyszerűségükben, megkerülhetetlen, kenyérszeleteken, felhasználásával, eredettörténetek, felhasználhatjuk, kapacitásunkkal, kenyérszelettel, globalizációnak, krumplikockákat, kanyaríthatunk, alapanyagokkal, elkészíthetjük, jelentőségével, csicseriborsós, eredettörténet, paradicsomokat, paprikasalátát, lecsöpögtetem, felvonultatni, legkedveltebb, kapribogyóval, paradicsommal, megdinsztelem, létrejöttekor, olajbogyókrém, végiggondolni, választhatunk, kóstolhassunk, borozgatáshoz, fokhagymakrém, készíthetjük, halmozhatunk, rozmaringgal, gasztronómia, spanyol falatka, spanyol előételeket, mediterrán nyarak, többes számban, tapas története, spanyol ivókhoz, különféle legendák, helyeken jöttek, spanyol gasztronómia, élelmes kocsmárosok, alkohol kötelező, meleg déli, napközbeni étkezések, este kilenckor, tapas hatalmas, hideg vagy, Patatas Bravas,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Örülök, hogy látlak!  Albert Einsteinről  Akik bántanak téged  Egy lelki imádság  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Nagyi telefonál  Reménység és erő Krisztustól e...  A jó emberek mindig szépek mar...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png ház  Png kislány  Png telefon  Mindig jusson idő nevetni  A kételkedés kezelése  Png csokor  Alvó cicák  Alvó cicák  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Png virág  Png nő  Csak a fogyatkozás látható  Egy maradéktalanul uralt világ  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Németh László tollából  Paul David Tripp Április 19  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Erdőn  Akarat  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Bertolt Brecht -től idézet  Png ház  Idő  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Png telefon  Leonardo da Vinci gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alázat  Garai Gábor - Takarítás  Popper Péter szavai  Albert Einstein gondolata  Alázat  Nevem  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Albert Einsteinről  Mai harmónia kártyám  Png rózsa csokor  Éretlen vers  Alázat  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Rátalálsz  Idő  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy maradéktalanul uralt világ  Png kislány  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Png virág  Akik bántanak téged  Minden harmadik...  Leonardo da Vinci gondolata  Soha ne kedvezz...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Alázat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Png kutya  Akarat  Alázat  Soha ne kedvezz...  Garai Gábor - Takarítás  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép álmokat!  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
spanyol falatka, spanyol előételeket, mediterrán nyarak, többes számban, tapas története, spanyol ivókhoz, különféle legendák, helyeken jöttek, spanyol gasztronómia, élelmes kocsmárosok, alkohol kötelező, meleg déli, napközbeni étkezések, este kilenckor, tapas hatalmas, hideg vagy, tapas létrejöttekor, ital mellé, adott régió, globalizációnak hála, snacknek vagy, egyszerűségükben rejlik, spanyol Manchego, hamisítatlan spanyol, egyik igazi, kenyérre kecskesajtot, kevés kapribogyóval, úgynevezett Queso, paradicsom helyett, vékony szelet, tapák sora, spanyol olajbogyókrém, sajtokat adhatjuk, sajton kívül, francia tapenade, szardella nélkül, olajbogyóból készített, olasz pestót, nagyon kellemes, katalán aioli, spanyolok egyik, híres spanyol, tapák között, sonkát lehetőség, benne rejlő, tapák közé, spanyol omlett, spanyolok szívesen, szeletnyi friss, legtöbb esetben, kocsmáros üzletének, krumplis omlett, előételek sorába, levesek közül, fokhagyma alapokon, piték közül, paradicsom mellett, töltelékét kedvünkre, különféle &#8211, ételt sokféle, sonka mellett, húsos falatok, legtöbb tapas-bár, tökéletesség kedvéért, spanyol előételek, különféle mediterrán, vendégek számával, esemény jelentőségével, baráti sörözés, korábban előkészített, formálisabb vagy, krumplikat megpucolom, apróra szelt, szintén apróra, felszelt chili, krumplit addig, felesleges nedvesség, mély serpenyőben, krumplikockákat átpirítom, kevés fokhagymával, kész krumplit, chilis raguval, kenyeret közepesen, paradicsomokat félbevágom, húsos felével, egyiket pusztítjuk, következő kenyeret, összeállításánál, egyszerűségükben, megkerülhetetlen, kenyérszeleteken, felhasználásával, eredettörténetek, felhasználhatjuk, kapacitásunkkal, kenyérszelettel, globalizációnak, krumplikockákat, kanyaríthatunk, alapanyagokkal, elkészíthetjük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2237
  • e Hét: 17109
  • e Hónap: 31014
  • e Év: 160721
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.